Nieuwsbrief herfst en winter 2009-2010

 

De ploeg biodiversiteit wenst iedereen een zeer biodivers en gezond 2010 toe!

Het jaar 2010 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Biodiversiteit. Het wordt een sleuteljaar voor de toekomst van de mens en de biodiversiteit! Wacht dus niet langer en zet je omgeving in beweging: stimuleer je familie, je vereniging, je vrienden en je collega’s om zich ook in te zetten voor biodiversiteit!

 
 

Je campagne: samen sterk!

De campagne ‘Ik geef leven aan mijn planeet’ is helemaal in een nieuw jasje gestoken. Dat kan je al meteen merken als je de vernieuwde website www.ikgeeflevenaanmijnplaneet.be bezoekt. Er werden ook een aantal nieuwe engagementen aan de keuzemogelijkheden toegevoegd.

Maar vooraleer de vorige versie van de website af te sluiten, maakten we volgende tussenstand van de campagne. Begin november 2009 hadden zich meer dan 1.300 mensen geëngageerd om meer dan 10.000 gebaren voor biodiversiteit te stellen!

Volgende engagementen werden het vaakst aangegaan:
1) ik wandel of fiets minstens éénmaal per maand in de natuur,
2) ik koop geen levende exoten of souvenirs op basis van koraal en dergelijke,
3) ik eet seizoensgroenten en -fruit,
4) ik laat de natuur haar gang gaan in (een deel van) de tuin,
5) ik gebruik geen producten eindigend op –cide: herbicide, pesticide, ...

Het aanleggen van een groendak werd, niet verrassend, het minst gekozen. Maar toch gingen 10% van de geëngageerden deze uitdaging aan, een bewijs dat moeilijk ook gaat.

Tijdens het Jaar van de Biodiversiteit willen we graag het aantal geëngageerden en de hoeveelheid aangegane engagementen laten exploderen en daarvoor rekenen we ook op jou! Praat over de campagne rondom je, organiseer een evenement waar mensen zich kunnen engageren, hang een affiche of plaats een infostand over de campagne op een drukbezochte plaats of tijdens een evenement, deel engagementenformulieren uit, ... Aarzel niet om ons te contacteren: biodiversiteit@natuurwetenschappen.be of 02 627 45 45 voor materiaal en ideetjes!

Uiteraard zijn alle geëngageerden vanop de vorige website meegenomen naar de nieuwe. Jezelf opnieuw engageren is dus niet nodig, maar je kan wel extra engagementen aangaan op de nieuwe website of anderen stimuleren om zich ook te engageren.

Jouw campagne

Jullie acties in het kader van de campagne nemen steeds meer toe. We lichten er hier slechts enkele voorbeelden uit.

De gemeente Schilde hield van 9 t.e.m. 15 oktober een tentoonstelling met als titel ‘Biodiversiteit: luxe of noodzaak?’ Om de tentoonstelling te openen gaven Nic Bathazar en professor Hans Van Dyck op vrijdagavond 9 oktober een geanimeerde presentatie en kookdemonstratie. De campagne en brochures biodiversiteit kwamen ruimschoots aan bod.

Ook in Bierbeek werd een tentoonstelling gehouden over natuur en biodiversiteit, georganiseerd door Natuurpunt Velpe-Menen, kern Bierbeek. De campagne werd er aangekaart.

Jozef Bousse hield op 23 september een lezing over biodiversiteit in Menen en sprak daarbij ook over de campagne ‘Ik geef leven aan mijn planeet’. Alle toehoorders kregen de brochures biodiversiteit mee naar huis.

Onze acties

Naast hun diverse taken voor het behoud van biodiversiteit blijven de personeelsleden van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen ook hun eigen beste beentje voorzetten.

Greta Borg, stagiaire bij het Instituut, heeft een bio-moestuintje aangelegd en houdt slakken op afstand met bier. Ze laat tevens de natuur haar gang gaan in een deel van haar tuin zodat kleine zoogdieren, insecten en vogels er beschutting en voedsel vinden.

Kristien Vrancken installeerde een nestkastje voor vleermuizen. Aan de gezinstafel werden meteen heroïsche verhalen opgediept over deze gevleugelde zoogdieren. We houden je op de hoogte wie zich in het kastje komt nestelen.

In het Instituut is een initiatief gelanceerd om enkel nog FSC-hout aan te kopen, o.a. voor de schrijnwerkerij en de opslag van de verzamelingen. Het Instituut hoopt zo snel mogelijk 100% FSC te worden!

Engagement van het moment

Ik kies voor gecertificeerd hout en houtproducten!

Zowel de tropische wouden als de bossen in onze gematigde streken staan onder grote druk: overgebruik, landbouw, fragmentatie voor infrastructuur en industrie, enz. Nochtans hoeft de exploitatie van deze groene longen niet noodzakelijk gepaard gaan met schade voor biodiversiteit en milieu.

Om er zeker van te zijn dat je met hout te maken krijgt dat op een verantwoorde manier is geproduceerd, ga je best op zoek naar het FSC- of the PEFC-label. Beide onafhankelijke organisaties zonder winstbejag gaan na of het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen en houden ook de productieketen in het oog.

In België zijn al heel wat gelabelde houtproducten en derivaten op de markt: bouwmateriaal, papier, tuinproducten, werktuigen, speelgoed, draagtassen, enz. Er is trouwens een nieuwe website om makkelijker FSC-hout te vinden: www.ikzoekfsc.be.

Dat duurzaam beheerde bossen een aanrader zijn voor de biodiversiteit in het algemeen lijkt logisch. Ondertussen bewees een rapport van het Wereldnatuurfonds Nederland dat duurzaam bosbeheer eveneens een prima instument is om de wereldwijd sterk bedreigde mensapen te beschermen

Meer info via www.fsc.be en www.pefc.be.

Bereiding van het seizoen

Ovenappeltjes met gedroogde vruchten en krenten

Ingrediënten: 6 appelen, 120 g donkere krenten, 120 g gepelde amandelen, 75 g nootjes, 75 g niet-gezouten, gepelde pistachenoten, 150 g suiker, 6 soeplepels honing, 2 soeplepels kaneel

Voorverwarm de oven op stand 6/7 (200°C). Was de appelen, snij er een hoedje af en hol ze uit. Hak of stamp de gedroogde vruchten fijn. Giet de suiker in een kookpot. Voeg 40 cl water toe en breng tot kookpunt. Voeg de gedroogde vruchten toe. Laat 20 minuten koken tot de vruchten gekonfijt zijn.

Plaats de uitgeholde appelen in een ovenschotel, vul ze met de vruchten. Overgiet met honing en bestrooi met kaneel. Giet een glas water uit op de bodem van de schotel en plaats het geheel in de oven gedurende anderhalf uur. Dien op en eet smakelijk!

Evenementen van het moment

Vanaf eind januari – film Oceans – diverse bioscopen

Bijna driekwart van onze aarde wordt bedekt door water. In 'Oceans' gaan we op zoek naar de mysterieuze wereld onder de waterspiegel, die bevolkt wordt door de vreemdste en meest speelse waterwezens. Dankzij de nieuwste onderwatertechnologieën, krijg je een unieke kijk op de blauwe zeewereld.

Meer info: http://disney.go.com/disneynature/oceans/.

7 t.e.m. 28 februari – Bomen en zwammen – Gent

Schilderkunst, fotografie en microscopie vormen de basis van deze tentoonstelling met uitsluitend nieuw werk. Door de schoonheid van bossen en zwammen artistiek te benaderen willen Kathleen Ramboer en Marc Haerssens de aandacht vestigen op twee basisbehoeften van de mens: natuur en cultuur. In deze tijd van klimaatopwarming en het verdwijnen van biodiversiteit kan de natuur niet genoeg in de kijker staan. Deze kunstenaars proberen dit jaar van de biodiversiteit op hun eigen kleinschalige kunstzinnige manier te propageren door vooral bomen en zwammen in de kijker te plaatsen in het Begijnhof Sint-Elisabeth Sint-Amandsberg, convent Ten Hove, Groot Begijnhof 31, 9040 Gent. Open van 7 tot 28 februari, vrijdag en zaterdag van 14 tot 17u30, Zondag van 11 tot 17u30, Toegang gratis.

11 maart - film ‘Climaxi, on est peut-être riche’

De film ‘Climaxi, on est peut-être riche’ is een tweetalige film over klimaat en sociale rechtvaardigheid. Volgende gekende draaidag:
. donderdag 11 maart om 18u30 ABVV Vrijdagsmarkt 9 Gent

Meer info: www.uilekot.org.

tot 2 mei – Dit is onze aarde 2. Van Kyoto tot Kopenhagen – Brussel

De tentoonstelling ‘Dit is onze Aarde’ heeft om en bij de 200.000 bezoekers verwelkomd. Er is dan beslist om een nieuwe editie ‘Dit is onze Aarde 2. Van Kyoto tot Kopenhagen’ te creëren.

Het parcours werd gewijzigd in functie van de actualiteit en de problemen die gekoppeld zijn aan de opwarming van de aarde, aan energieverbruik en aan biodiversiteit. Problemen die met andere woorden verder gaan dan duurzame ontwikkeling alleen.

Info: www.expo-terra.be.

Partnerorganisatie in de kijker

Het Centrum Voor Natuur- en milieueducatie (CVN) organiseert, stimuleert en ondersteunt al meer dan 40 jaar cursussen over natuur en milieu voor volwassenen. Het CVN wil zo het draagvlak voor natuurbehoud in Vlaanderen versterken en mensen een zinvolle vrijetijdsbesteding bieden.

De kernactiviteit van het CVN is het opleiden van natuurgidsen. Tijdens de cursus Natuurgids, die een jaar duurt, krijgen de deelnemers heel wat kansen om hun inzicht in de natuur te vergroten. Bovendien worden de cursisten gestimuleerd om hun liefde voor de natuur door te geven aan anderen. Zo kunnen zij hun engagement voor de natuur verder uitdragen als natuurgids of in een andere functie binnen de natuurbeweging, binnen het sociaal-culturele werkveld, hun werkomgeving of gewoon in hun privé-leven. Zo maken natuurgidsen tijdens natuurwandelingen overal in Vlaanderen op hun beurt vele anderen wegwijs in de natuur. In 2005 ontving de 7000-ste natuurgids het diploma! Naast de cursus Natuurgids worden ook heel wat andere basis- en vervolgcursussen aangeboden.

Voor de cursussen Natuurgids en Natuur-In-Zicht stelt het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen de brochures over biodiversiteit in België ter beschikking van de bijne duizend cursisten. Deze natuurfanaten en gidsen-in-spé kregen ook een warme uitnodiging om de campagne ‘Ik geef leven aan mijn planeet’ mee te ondersteunen tijdens hun wandelingen, lezingen, studiedagen, enz.

Meer info: www.c-v-n.be.

Kdo!

Je hebt je ingeschreven om leven te geven aan je planeet en die inzet verdient een mooi cadeau! Het team biodiversiteit werkte een almanak biodiversiteit uit met 366 tips, ééntje voor elk dag, om aan de slag te gaan voor of meer te weten te komen over biodiversiteit. Een leuk cadeau dus om jezelf te verwennen of iemand anders te overtuigen zich ook in te zetten voor onze biodiversiteit!

Surf naar www.biodiv2010.be, rubriek 'Boek 366 tips' en bestel je gratis kalender!



Wilt u deze nieuwsbrief niet langer ontvangen, klik dan hier.