Zomernieuwtjes 2011

 
 

De campagne: samen sterk

Nominatie voor de campagne!

De campagne www.ikgeeflevenaanmijnplaneet.be werd genomineerd voor de Belgische Energie- en Milieuprijs 2011 in de categorie Media. De initiatiefnemers, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en de Federale Overheidsdienst Leefmilieu, zijn bijzonder opgetogen over deze nominatie die het resultaat is van hard labeur en vele inspanningen. Daarbij wensen ze ook de intussen al meer dan 85 betrokken partners te danken voor hun ondersteuning en enthousiasme!

Jouw campagne

De Helix en St.-Pieters-Leeuw doen mee

Op 19 juni zette Natuur- en Milieueducatiecentrum De Helix haar deuren open voor het publiek. Het werd een heerlijke dag proeven en genieten van hoeve- en streekproducten, landelijke en kruidige wandelingen, inspirerende infosessies, infostanden die oog en smaakpapillen strelen, kinderateliers om van te dromen en een gezellige, sfeervolle markt in een prachtig kader. Ook de campagne was van de partij evenals het boekje met de 366 tips voor de biodiversiteit.

Ter gelegenheid van de Dag van het Park op 29 mei zette de gemeente Sint-Pieters-Leeuw de problematiek van de exoten in de kijker, met inbegrip van hun impact op de biodiversiteit. Daarbij werd de bezoekers gevraagd om één of meer engagementen aan te gaan in het kader van de campagne. Ook de brochures over biodiversiteit in België en het boekje met de 366 tips kwamen aan bod.

Graag een seintje via biodiversiteit@natuurwetenschappen.be als je ook biodiverse plannen hebt en gebruik wil maken van onze brochures en/of posters.

Onze acties

Veel bezoekers!

Op 22 mei, Dag van de Biodiversiteit, kwamen meer dan 2800 bezoekers een kijkje nemen in het Museum voor Natuurwetenschappen en diens nieuwe permanente zaal BiodiverCity. De stand van de campagne was eveneens aanwezig en werd druk bezocht: er was veel vraag naar informatie over biodiversiteit en een honderdtal personen gingen één of meer engagementen aan voor het leven op onze planeet.

Ook onze bloemenweide krijgt veel bezoekers... al gaat het daarbij vooral om vliegende, kruipende en zoemende insecten. Om een zo groot mogelijke plantenrijkdom te behouden werd intussen een deel van de weide gemaaid. Uit het afgevoerde maaisel werden zaden gerecupereerd voor de bloemenweide maar ook om andere groene ruimten een biodiverser tintje te geven.

Tip van het moment

Alternatieven voor exotische planten

Uitheemse dieren en planten kunnen een bedreiging vormen voor de biodiversiteit en hebben een mogelijke impact op economie, volksgezondheid, landbouw, enz. Het is dan ook belangrijk te vermijden dat deze soorten in de natuur terecht komen. Het programma AlterIAS wil hieraan meewerken door de tuinsector te sensibiliseren en alternatieven aan te reiken. Op www.alterias.be kan je nagaan of er in je tuin geen woekerende exoten voorkomen. Je kan er eveneens zoeken naar goede (inheemse) alternatieven voor bepaalde exoten en er een brochure over het onderwerp op naslaan.

Engagement van het moment

Ik koop geen exotische dieren

Veel tropische vissen, vogels, slangen, prairiehondjes, vogelspinnen … worden uit hun leefmilieu gehaald. Dit gebeurt vaak zonder respect voor de biodiversiteit: sommige zijn haast uitgestorven! Ook overleeft het merendeel het onzorgvuldige vervoer niet. Het zijn vaak dure dieren, ook in onderhoud. Ze kunnen ziektes overdragen, gevaarlijk zijn en ernstige schade toebrengen.

Vrijlaten is geen oplossing: zo hebben losgelaten of ontsnapte parkieten en ganzen, waterschildpadden, grijze eekhoorns, lieveheersbeestjes, enz. zich uitstekend aangepast, vaak ten koste van de inheemse fauna. Denk dus twee (duizend) maal na voor je zo’n dier koopt. Bovendien kan je in het (spontane) groen om je heen al volop genieten van (het gezelschap van) talrijke dieren en planten.

Bereiding van het seizoen

Taart met tomaat en basilicum

Voor 6 personen:
* 1 kruimeldeeg
* 8 tomaten
* 12 basilicumblaadjes
* 3 eieren
* 4 eetlepels volle room
* 1 eetlepel mosterd
* 100 g mozzarella
* zout, peper, gedroogde oregano

Bereiding:
Leg het deeg in een met bakpapier beklede vorm, doorprik de bodem van het deeg met een vorm. Snij de tomaten in plakjes en verwijder de pitjes. Verdeel de plakjes over de taartbodem en laat ze overlappen. Hak het basilicum fijn en strooi het over de tomaten. Klop de eieren los in een kom en voeg room, mosterd, zout, peper en een snuifje oregano toe. Giet dit mengsel over de tomaten en bestrooi met geraspte mozzarella. Bak de taart gedurende ongeveer 40 minuten in een oven op 200°C. De taart kan zowel warm als koud worden gegeten, bv. met een salade. Eet smakelijk!

Uittreksel uit de Kalender 2011 van Leefmilieu Brussel (www.leefmilieubrussel.be > Particulieren > Mijn voeding). Een informatieve en ludieke aanrader!

Evenementen van het moment

02.04-02.10.2011 – Tentoonstelling “Groene omzwervingen” – Nationale Plantentuin
Als artist in residence exploreerde Sandrine de Borman een jaar lang de Nationale Plantentuin in al zijn facetten. Het resultaat van deze ontmoeting tussen kunst en wetenschap is een fascinerende tentoonstelling waarin oeroude wisselwerkingen tussen mensen en planten op een poëtische, genuanceerde en speelse manier gestalte krijgen.

08.04-06.11.2011 – Fototentoonstelling “Kriebelbeestjes van het bos” – Nationale Plantentuin
In het Internationaal Jaar van het Bos, laat de Plantentuin je kennismaken met het onbekende microleven uit het bos. Ooit gehoord van de eikenbladroller, hagenheld of biefstukzwam? Een fototentoonstelling toont de kleurenpracht van rupsen, vlinders en gallen.

21.05-30.11.2011 – Wereldwoudenparcours – Nationale Plantentuin
Bomen van het regenwoud, de taiga, het moessonbos, de mangroves? In Meise groeien ze allemaal. In mei opende trouwens de nieuwe moesson- en savannekas. Je vindt er de baobab, de kapokboom, wilde vrouwentongen en nog veel meer tot de verbeelding sprekende planten.

24-28.08.2011 – Diep in het Bos – Laarbeekbos (Brussel)
Speels kunstenfestival voor iedereen vanaf vier jaar met veel theater, maar ook dans, workshops, wandelingen, vertellingen en avontuurlijke activiteiten zoals het bouwen van een heus kamp.

28.08.2011 – Bal Moderne – Kunstberg (Brussel)
Bal Moderne goes green! Deze zomer tovert Bal Moderne de Brusselse parken om tot groene balzalen. Tussen ruisende bomen en op wervelende ritmes leer je stap voor stap een korte choreografie die je ongetwijfeld van top tot teen in beweging zet. Dit alles onder begeleiding van professionele dansers. Een originele manier om de parken van Brussel te ontdekken! Vrije toegang, zonder inschrijving.

26-27.08.2011 – Nacht van de Vleermuis - België
In heel Europa staat het laatste weekend van augustus in het teken van vleermuizen. Een ideaal moment om kennis te maken met deze mysterieuze vliegende zoogdieren. Overal in België nemen ervaren gidsen je mee naar de boeiende wereld van de vleermuis. Deze editie van de Nacht van de Vleermuis belooft een wel heel bijzondere editie te worden. Zo werd 2011 niet alleen uitgeroepen tot het Europese Jaar van de Vleermuis, maar eveneens tot het Internationaal Jaar van het Bos.

02-04.09.2011 – Salon Valeriane – Namen
Dit internationale salon over ecologie verwelkomt meer dan 300 standhouders en focust op thema’s als landbouw, tuinieren, biovoeding, wonen, energie, ecotoerisme, kledij, gezondheid en dergelijke meer.

21.09.2011 – Avonddebat "Multifunctioneel bos: utopie of realiteit?" – Antwerpen
Het bosdebat is een organisatie van de Antwerpse Koepel voor Natuurstudie. Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht voor 19 september.

09-16.10.2011 – Week van het Bos – Vlaanderen
2011 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Bossen. Uiteraard laten we dit in Vlaanderen niet aan onze neus voorbijgaan. Het wordt een Week van het Bos zonder grenzen: van het bos in je buurgemeente tot het tropisch regenwoud, het zal allemaal de revue passeren. Benieuwd wat de bossen in de wereld voor ons betekenen en vice versa? Hou je dan klaar: 2011 wordt een leerrijk jaar voor jou!

Partner in de kijker

Riveo

Riveo is een natuureducatief centrum over de rivier en het waterleven. Sinds april 2007 krijgen het grote publiek, families, groepen en scholen er animaties voorgeschoteld met als doel hen een beter inzicht te geven in het rivierleven en de natuur rondom. In de tuinen kunnen de bezoekers een vijver, 16 aquaria en een reconstructie van een rivierarm met vissen van de Ourthe ontdekken. Tentoonstellingen, initiaties en spelletjes vervolledigen dit aanbod. Ten slotte kunnen de bezoekers nog een partijtje minigolf spelen op een speciaal parcours van water en stenen.

Fotowedstrijden

Fototoestel in aanslag!

Ditmaal geen cadeautje om deze nieuwsbrief af te sluiten maar wel de mogelijkheid om cadeautjes te winnen dankzij enkele fotowedstrijden:

* de ARGUSfotowedstrijd loopt van 19 september tot 18 november en telt diverse categorieën en mooie prijzen

* in het kader van het Natuurfestival in Namen kan je deelnemen aan twee fotowedstrijden: voor het binnensturen van foto’s voor de internationale wedstrijd heb je tijd tot 2 september, daarnaast loopt er ook een fotowedstrijd over vogels en die loopt tot 11 september

* Natagora Brussel organiseert een wedstrijd over spinnenfoto’s: deelnemen kan tot 15 november

Veel succes!!

 

 

Wilt u deze nieuwsbrief niet langer ontvangen, klik dan hier.