Zomernieuwtjes 2010

 
 

De campagne: samen sterk!

Schaar je achter de biodiversiteit, ook op facebook!

De campagne kon uiteraard niet achterblijven en eindelijk is het zover: na wat wikken en wegen hebben we besloten om ook leven aan onze planeet te geven via facebook! Zo willen we nog meer mensen bereiken en overtuigen van het belang van biodiversiteit en de noodzaak om actie te ondernemen. Klik dus gauw op de “Vind ik leuk” knop van de campagnepagina en help zo verder de campagne bekend maken. Je krijgt bovendien heel wat leuke nieuwtjes, artikels, evenementen, wedstrijden, enzomeer geserveerd.

Maar ook de website blijft niet achter. Sinds de Internationale Biodiversiteitsdag op 22 mei is hij uitgebreid met nieuwe informatiebronnen en spelletjes. Surf naar www.ikgeeflevenaanmijnplaneet.be en (her)ontdek de biodiversiteit om de hoek of leer hoe je de wildgroei van exotische planten en dieren kan vermijden. De campagne evenals de website zijn het resultaat van de samenwerking tussen het Museum voor Natuurwetenschappen en de FOD Leefmilieu.
 

Jouw campagne

Steeds origineler

De laureaten van de Vlaamse Olympiades voor Natuurwetenschappen (biologie, chemie, fysica) werden getrakteerd op een exemplaar van het boek met de 366 tips voor de biodiversiteit. De andere kandidaten kregen van de VOB een postkaart van de campagne mee naar huis en konden het boek aanvragen via De Post.

Ter gelegenheid van de jaarlijkse sprookjesstoet in het Naamse Gedinne hebben de bewoners van het tehuis ‘Bati d’Houdremont’ hun tractor een biodivers tintje gegeven om de bezoekers van de stoet te sensibiliseren voor biodiversiteit. Ze deelden eveneens postkaarten van de campagne uit langsheen heel het parcours. Als beloning voor hun origineel idee kregen ze van het Museum zakjes met zaaigoed van inheemse bloemen en groenten voor hun tuintje.

De gemeente Puurs organiseerde tijdens de maanden juni en juli een wedstrijd biodiversiteit op haar facebookpagina. Elke week werd een vraag gesteld over biodiversiteit. Telkens werd de eerste persoon met het juiste antwoord beloond met een exemplaar van het boek Roodwaternacht

Onze acties

Meer dan 4000 bezoekers!

Op 7 juli organiseerde het Museum voor Natuurwetenschappen het Bijenfeest, een reuzepicknick ter ere van de biodiversiteit en de noeste bestuivers die ons zoveel lekkers bezorgen. Het werd een dag boordevol goed humeur, plezier en muziek, zonder de nodige informatie en bewustmaking te vergeten. Want zowel in het Noorden als in het Zuiden krijgt de biodiversiteit, bijen en hun bestuivende collega’s incluis, rake klappen. Meer dan 4000 bezoekers kwamen de producten van de bestuiving ontdekken (honing, fruit, groenten, koffie, katoen, ...). 

Engagement van het moment

Ik dood geen dieren

Of ze nu vliegen, kruipen of (gaan) lopen, sommige dieren komen we minder graag tegen in huis en tuin. Nochtans delen ze onze planeet en speelt elk van hen een rol in het levensweb. Als je ze toch liever ziet gaan dan komen, dan hoef je ze helemaal niet te doden want er bestaan voldoende alternatieven.

Buiten ruimen mieren afval, dode dieren en larven van insecten op en zorgen ze ervoor dat de bodem een luchtje kan scheppen. Om te vermijden dat ze ongewenst op bezoek komen kan je citroenschijfjes, azijn of lavendel op hun route plaatsen. Om vliegen zoveel mogelijk buiten te houden kan je best een hor plaatsen, etensresten snel laten verdwijnen en de composthoop achteraan de tuin installeren. Andere tips vind je in deze brochure.

Bereiding van het seizoen

Overheerlijke bessen- of kersentaart

Ingrediënten:
- 2 eieren
- 6 eetlepels bloem
- 2 eetlepels honing
- 6 eetlepels melk
- olie
- zout
- fruit naar keuze: zwarte bessen, rode bessen, braambessen of kersen.

Bereiding:
Doe de bloem in een kom, maak een putje in het midden en doe er de eierdooiers in. Meng zachtjes met een houten lepel terwijl je de melk, de honing en een snuifje zout toevoegt. Klop de eiwitten op tot schuim en lepel ze voorzichtig door het mengsel. Vet een pan in en zet deze op het vuur. Wanneer ze warm is, giet je er de helft van het mengsel in. Daarop schik je het fruit (verdelen over het oppervlak, zonder dat het fruit de rand van de pan raakt) en vervolgens giet je er de rest van het mengsel over. Zet een deksel op de pan die het rijzen van de taart toelaat. Laat 40 minuten garen op een zacht vuurtje. Draai het geheel daarna om in de pan (of in een andere ingevette en warme pan) en laat nog zo’n 5 minuutjes kleuren.

Evenementen van het moment

Van 20 april tot 31 december – tentoonstelling Kom op voor biodiversiteit – Gent
Gebeten door planten en hun evolutie? Wil je weten hoe ze op aarde zijn verschenen, op welke manier ze de vorige klimaatschommelingen hebben doorstaan en hoe ze zich ontwikkelden tot de overweldigende vormenrijkdom die we vandaag kennen? Deze en vele andere vragen worden beantwoord door deze tentoonstelling.

Van 25 juli tot 10 september – Wetenschap in het Paleis – Brussel
In het Koninklijk Paleis zijn verzamelingen van de vier federale musea (het Museum voor Schone Kunsten, het Museum voor Kunst en Geschiedenis, het Museum voor Midden-Afrika en het Museum voor Natuurwetenschappen) verenigd om de verschillende beschavingen en de relaties tussen mens en dier in de kijker te zetten.

21 augustus – festival Fier Monde – Florennes
Een feestelijke mengeling van muziek en biodiversiteit om aandacht te vragen voor kwetsbare bevolkingsgroepen en mensen die ‘vergeten’ worden door het systeem waarin we leven. Ook hier zal de campagne haar beste beentje voorzetten.

Van 21 tot 27 augustus – International Youth Conference on Biodiversity – Aichi (Japan)
In oktober 2010 vindt de 10de Conferentie van de Partijen bij het biodiversiteitsverdrag plaats in Nagoya, Japan. Twee maanden voordien ontvangt het land van de rijzende zon 100 jongeren vanuit alle windstreken voor een internationale jeugdconferentie over biodiversiteit om aan te tonen dat het cruciaal is om kinderen en jongeren bij de bescherming van biodiversiteit te betrekken.

22 augustus – Feest van de honing en de natuur – Aquascope, Virelles
Kruip voor één dag in de huid van een imker en zoek de koningin tussen de werksters. De Aquascope van Virelles opent de deuren van zijn nest om je de wondere wereld van de bijen te laten ontdekken.

Van 1 september tot 31 oktober – tentoonstelling Waalse bossen – Park Chlorophylle, Manhay
Wil je graag meer te weten komen over de bossen in Wallonië? Dan ben je welkom in het Park Chlorophylle. Je kan er tevens een wandeling maken doorheen de boomkruinen en allerlei andere avonturen beleven.

Tot 15 september – fotowedstrijd Bijen & co – Gent
Gedurende het hele zomerseizoen kan je foto’s indienen om mee te doen. De winnaars krijgen cadeaubonnen voor boeken en fotomateriaal. De tien beste foto’s worden tentoongesteld in het Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen.

18 en 19 september – 8ste Feest van de Pompoenen – Antoing
Wist je dat er meer dan 650 variëteiten van pompoenen, kalebassen en dergelijke meer bestaan? Of wil je graag pompoenbereidingen proeven of ze mee oogsten in het veld? Dan is het 8ste Feest van de Pompoenen je ideale bestemming.

19 september – Landelijk Brussel – Brussel
Landelijk Brussel dat zijn hoevedieren, een muziekkiosk en fanfare, duurzame voedingsmiddelen en een boerenmarkt, een reuzegrote picknick, informatiestands over de positieve economie, het milieu en de duurzame mobiliteit, een speelplein, animaties voor de kinderen, enz. En de campagne zal ook van de partij zijn.

25 september – theatervoorstelling Koe in blik – Gent
Een voorstelling voor jong (en minder jong) over zwerfvuil, groeihormonen, bio-producten, groene stroom, bijzondere dierenmanieren, ecologische voetafdrukken, opwarmingen met of zonder zonnepanelen, en alles wat je nodig hebt om een moderne milieuliefhebber te zijn. Om 15 uur in de theaterzaal van de hoofdbibliotheek van Gent. De voorstelling is gratis maar inschrijven is vereist via kip@kipvantroje.be. De voorstelling zal vervolgens drie jaar door Vlaanderen en Nederland reizen.

Tot 31 oktober – Fotowedstrijd ‘A travers champs’
Hou je van de natuur en van fotograferen? Dan is deze fotowedstrijd over velden en weiden een kolfje naar je hand. Je kan je foto’s nog binnensturen tot 31 oktober.

Diverse data en locaties – tentoonstelling Biodiversiteit, alles hangt samen
Deze tentoonstelling werd initieel ontwikkeld door Noé Conservation en behandelt verschillende thema’s van biodiversiteit. Je kan de tentoonstelling nog op diverse tijdstippen en plaatsen bezoeken.

* * *

Benieuwd welke biodiverse activiteiten nog allemaal op het programma staan tijdens de volgende maanden? Neem dan snel een kijkje op www.biodiv2010.be, kies je provincie en trek erop uit! 

Partnerorganisatie in de kijker

Natuurpunt

Vlinder mee, de Europese Nacht van de Vleermuis, de vele wandelingen en vormingen, enz.: ook deze zomer zit Natuurpunt niet stil. Bovendien heeft de Europese Commissie op 23 juli twee nieuwe Life-projecten van Natuurpunt goedgekeurd: Life Kleine Nete en Life Itter & Oeter. De Commissie stelt hiervoor een bedrag van ruim 4 miljoen euro beschikbaar aan Natuurpunt, de vereniging brengt eenzelfde bedrag bijeen. Hiermee geven Natuurpunt en de Europese Commissie een krachtig signaal voor herstel van Europese topnatuur in Vlaanderen tijdens het Internationaal Jaar van de Biodiversiteit. 

Met de goedkeuring van de twee nieuwe Life-projecten is Natuurpunt niet aan haar proefstuk toe. Integendeel, Life Kleine Nete en Life Itter & Oeter vormen respectievelijk het twintigste en éénentwintigste Life-project van de vereniging. Daarmee is Natuurpunt de absolute koploper in Europa!

Natuurpunt is dan ook de grootste natuurvereniging in Vlaanderen. Duizenden vrijwilligers en meer dan 300 professionele medewerkers ijveren voor de bescherming van belangrijke biotopen, soorten en landschappen. Om dit doel te bereiken beschermt de vereniging de resterende natuur in Vlaanderen door het aankopen en beheren van gebieden, het bestuderen en monitoren van soorten en biotopen, door educatie van het brede en meer gespecialiseerde publiek en door het lobbyen bij beleidsmakers.

Meer info: www.natuurpunt.be

Kdo!

Stijlvolle poster

“Niks aan te doen?”. Dat is de prikkelende vraag op de campagneposter. Deze poster is beschikbaar in de formaten A1, A2 en A3. Wil je ons helpen en de affiche ophangen op één of meerdere drukbezochte plaatsen? Of wil je er je eigen plekje mee opfraaien? Of ze cadeau doen aan iemand anders? Vraag dan gauw de affiche aan via biodiversiteit@natuurwetenschappen.be met vermelding van het gewenste aantal en formaat. En als je goed kijkt zal je merken dat ook de affiche zelf boordevol biodiversiteit zit!

 
 
Wilt u deze nieuwsbrief niet langer ontvangen, klik dan hier.