Herfstnieuwtjes 2010

 
 

De campagne: samen sterk!

Jong en oud sensibiliseren

Hoe leg je aan kinderen en jongeren uit wat biodiversiteit is? Hoe maak je hen duidelijk dat het behoud van de biodiversiteit belangrijk is voor ons en voor de planeet? Ontdek het speelse materiaal dat we ter beschikking stellen van leerkrachten om het thema van de biodiversiteit aan te snijden in de klas. Activiteiten, filmpjes, themadossiers, artikels, spelletjes en nog heel wat meer vind je op http://ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be. Ook al wie geïnteresseerd is in biodiversiteit komt hier aan zijn trekken.

Op de website hebben we net de kaap van 13.500 geëngageerden en 40.000 engagementen gerond en ook op Facebook is er steeds meer interesse voor de campagne. Wil je naast de tip van de dag ook op de hoogte blijven van allerlei biodiverse evenementen en nieuwtjes? Surf dan snel naar de pagina van de campage op Facebook, klik op ‘Vind ik leuk’ en stel dit ook voor aan je vrienden! 

Jouw campagne

Focus op biodiversiteit in België...

In de lente en de zomer organiseerden vele gemeenten, natuurverenigingen en andere organisaties evenementen rond biodiversiteit, milieu en natuur. Daarbij werden de campagne, de brochures over biodiversiteit in België en het boekje met de 366 tips ruimschoots in de kijker gezet. De evenementen blijven plaatsvinden, al verhuizen ze nu meer en meer naar binnen, en we blijven tot jullie dienst staan met campagnemateriaal en brochures.

Ken je het boek ‘Biodiversiteit in België. Soorten & leefgebieden & actietips’? Deze uitgave van het Davidsfonds laat je aan de hand van boeiende tekstjes en knappe foto’s onze biodiversiteit (her)ontdekken. Ook de campagne komt aan bod in het gedeelte over de actietips. Dit boek is te koop in de boetiek van het Museum voor Natuurwetenschappen of via het Davidsfonds.

Onze acties

... en de wereldtop in Nagoya

Van 18 tot 29 oktober vindt in Nagoya (Japan) de tiende Conferentie van de Partijen bij het Biodiversiteitsverdrag plaats. De Belgische delegatie zal bestaan uit meer dan 40 personen om als voorzitter van de EU de stem van Europa te laten gelden. Het reilen en zeilen van de Conferentie en onze delegatie kan je via onze blog op de voet volgen. En aarzel niet om zelf een berichtje te posten.

Engagement van het moment

Ik koop inspirerende cadeau's

Een nakende verjaardag of feestdag? Geen inspiratie voor een passend geschenk? Geen nood! Kies een cadeau gemaakt met respect voor de biodiversiteit (in natuurlijk, duurzaam, hernieuwbaar of recycleerbaar materiaal) dat sensibiliseert over natuur en eventueel over de bescherming ervan.

Nog steeds geen ideetjes? Een boek (op gerecycleerd papier) over eetbare bloemen voor de lekkerbekken, een gids over ecotoerisme voor de globetrotters, een verrekijker voor de natuurliefhebbers(-in-spé), een doosje biochocolade om het probleem van de palmolie (en de uitgestrekte plantages) aan te kaarten. En vergeet je geschenken niet in te pakken op een duurzame manier: met gerecycleerd of gelabeld (FSC of PEFC) papier of kranten. Knoop ze toe met een wollen of linnen koordje.

Bereiding van het seizoen

Pastinaaksoep

Ingrediënten:
* 4 geschilde en in blokjes gesneden pastinaken (ongeveer 600 gram)
* 1 ui
* 1 knoflookteentje
* 1 bouillonblokje (groenten of gevogelte)
* zout en peper

Bereiding:
Doe de blokjes pastinaak in een kookpot en zet ze onder water. Voeg het bouillonblokje toe en laat ongeveer 15 minuten koken. Maak de soep glad met een mixer en voeg indien nodig wat water bij. Voeg peper en zout toe naar smaak. Bij het serveren kan je ook wat room toevoegen.

Evenementen van het moment

Van 20 tot 24 oktober - ‘Salon de l’Education’ - Namen
Het ‘Salon de l’Education’ richt zich naar alle beroepen die te maken hebben met onderwijs. Meer dan 200 standhouders presenteren er allerlei educatieve pakketten en instrumenten. We zijn present om de campagne en de educatieve biodiversiteitskit te promoten.

Van 23 oktober 2010 tot 1 mei 2011 - tentoonstelling Kijk eens binnen bij de spinnen - Natuurpunt Museum, Turnhout
Benieuwd wat Prins Laurent met een spin te maken heeft? Of hoe Jan Decleir een spin aan het acteren krijgt? Kruipt er echt een verwant van de zwarte weduwe rond in Antwerpen? Waarom klautert uw buurvrouw bij het zien van een spinnetje gillend op haar stoel? Vermorzelt een Japanner ook zonder nadenken een spin onder zijn schoen? Elke spin heeft een web. Toch?

Zondag 24 oktober - Biodiversiteit in de stad - Fort 7, Wilrijk
Natuurreservaat Fort 7 in Wilrijk (Legerstraat 40) is normaal niet toegankelijk voor het publiek. Tijdens deze opendeurdag kunt u het natuurgebied en een deel van het Fort ontdekken om te ervaren waarom biodiversiteit belangrijk is en wat je kan doen voor de biodiversiteit in je eigen buurt. Leuke extraatjes zijn de fototentoonstelling en kinder-doe-activiteiten. Actrice Veerle Baetens (Sara, Code 37) komt ook langs om haar eigen engagement voor de biodiverse zaak te tonen.

Zondag 24 oktober - Fête de la Pomme - Céroux-Mousty
Op het gemeenteplein kan je allerlei appelvariëteiten en ervan afgeleide producten komen ontdekken: een waar feest voor ogen en smaakpapillen! Er worden animaties voorzien voor de jongsten.

Van 30 oktober t.e.m. 2 november - Countryside - Flanders Expo, Gent
Alle liefhebbers van de landelijke levensstijl vinden opnieuw hun gading in Flanders expo Gent. Van interieur- tot tuindecoratie, van brocante tot ambachtelijke streekproducten en van hobby & mode tot arts & crafts. Zonder de campagne te vergeten!

Zondag 31 oktober - EPEL Trophy - Marche-en-Famenne
Hoofdactiviteit van deze dag is een wedstrijd woorden spellen voor kinderen van 7 tot 14 jaar. Daarnaast zijn er ook drie beurzen: jeugdliteratuur, kinderanimaties, onderwijs & cultuur. De stand van de campagne is aanwezig en voorziet een animatie voor kinderen en andere bezoekers.

Donderdag 4 november - symposium ‘Biodiversiteit: basisproduct of luxegoed?’ - Leuven
Het departement biologie van de KU Leuven organiseert een symposium over de wetenschap en politiek i.v.m. biodiversiteit.

Tot 5 november - tentoonstelling ‘Natur’a ma porte’ - Natuurcentrum Botrange, Robertville
Deze tentoonstelling over het belang van het behoud van biodiversiteit richt zich meer in het bijzonder naar de lagere school.

Dinsdag 9 november - Avondactiviteit ‘Bossen en klimaat’ - Gent
Hoelang zullen de bossen nog de longen van onze planeet zijn? Is ontbossing één van de hoofdoorzaken van de klimaatopwarming? Op deze avondactiviteit komen deze vragen aan bod en kom je meer te weten over het REDD-programma (Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation).

20 en 21 november - Dag van de Natuur - Vlaanderen
Tijdens deze twee dagen worden natuur en landschappen in de bloemetjes gezet. Gedurende het hele weekend zullen vrijwilligers de mouwen opstropen en hagen aanplanten, vijvers onderhouden, beheerswerken uitvoeren, enz. Kom je een handje helpen?

Dinsdag 7 december - conferentie over groendaken - Etterbeek
Wat verstaat men onder een groendak? Waarom een groendak aanleggen? Welke verschillende vormen bestaan er? Een antwoord op deze en andere vragen krijg je tijdens deze uiteenzetting.

Tot 24 december - tentoonstelling ‘Dier en plant als migrant’ - Kalmthout
De mens is wellicht de recordhouder wat migreren betreft, maar ook dieren en planten gaan op zoek naar de ideale omstandigheden om te (over)leven. Hen verplaatsen houdt echter grote risico’s in voor de biodiversiteit, economie, volksgezondheid.

Tot 5 januari - tentoonstelling SOS Planeet - TGV-station Luik-Guillemins
Het nieuws bericht steeds meer over het ontsporen van het klimaat en de biodiversiteit. Hoe moet het verder met onze planeet? Hoog tijd om de goede vragen te stellen die leiden naar een eerlijke diagnose en de juiste oplossingen.

Tot 31 januari 2011 - tentoonstelling ‘Kleine struikrovers’ - Hoeilaart
Een tentoonstelling over vaak nachtelijke struikrovers zoals wezel, hermelijn, steen- en boommarter, bunzing, das en otter.

Tot 31 januari 2011 - PlanetObserver - Museum voor Natuurwetenschappen, Brussel
Met PlanetObserver, een gloednieuw spel in het Museum, maak je een reis rond de wereld van de biodiversiteit en ontdek je zowel bedreigde dieren als diersoorten in volle bloei. Jong en oud, maar voornamelijk gezinnen met kinderen tussen de 10 en 14 jaar, zullen deze ludieke aanpak zeker waarderen.

* * *

Benieuwd welke biodiverse activiteiten nog allemaal op het programma staan tijdens de volgende maanden? Neem dan snel een kijkje op www.biodiv2010.be, kies je provincie en trek erop uit! 

Partnerorganisatie in de kijker

CCN Vogelzang CBN

De Commissie voor Behoud, Beheer en Ontwikkeling van de Natuur in de Vogelzangbeekvallei ligt aan de basis van de herkenning van een gebied van 25 ha in Anderlecht. Zowat de helft van de oppervlakte is eveneens herkend als natuurreservaat door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het beheer van het gebied is gericht op het behoud en het herstel van de biodiversiteit. De commissie organiseert wandelingen en beheersdagen. Een kalender van de activiteiten vind je op de website.

Kdo!

Publicaties bij de vleet

De pagina met al onze publicaties staat online op de website. Aarzel dus niet langer en vraag brochures, postkaarten, posters en andere items aan via biodiversiteit@natuurwetenschappen.be om je omgeving te sensibiliseren voor biodiversiteit en ervoor te zorgen dat iedereen erover praat (en er wat aan doet)!

 
 
Wilt u deze nieuwsbrief niet langer ontvangen, klik dan hier.