Winternieuwtjes 2010-2011

 
 
 

De campagne: samen sterk!

Eind 2010: 15 000 geëngageerden!!

Meer dan 15 000 geëngageerden en 50 000 acties voor de biodiversiteit: dat is het bijzonder knappe campagneresultaat behaald op het einde van het internationale jaar van de biodiversiteit! We willen dan ook iedereen van harte danken voor zijn en haar inzet voor onze planeet!

Maar uiteraard zetten we ook in 2011, het internationale jaar van de bossen en het startjaar van het VN decennium van de biodiversiteit, onze strijd verder voor het behoud van het leven op aarde. Daarbij rekenen we ook op jullie om de campagne mee uit te dragen, postkaarten te verspreiden, je aan te melden op de facebook-pagina van de campagne, enz.

Jouw campagne

Word jij een biodiverse ambassadeur?

Ben je net als wij helemaal doordrongen van de schoonheid en het belang van biodiversiteit? Ben je er ook van overtuigd dat de campagne en het boekje met de 366 tips goede instrumenten zijn om mensen te sensibiliseren en te stimuleren om tot actie over te gaan? Heb je best wat vrije tijd en ben je enthousiast om je medemens biodivers aan te sporen?

Dan ben jij de geknipte persoon om mee campagne te voeren! Wij zoeken immers enthousiaste m/v vrijwilligers om de campagne verder uit te dragen tijdens allerlei evenementen. We stellen je hiervoor de stand van de campagne en ander materiaal ter beschikking, en voorzien indien nodig een kleine opleiding. Geïnteresseerd? Stuur dan gauw een mailtje met je gegevens naar biodiversiteit@natuurwetenschappen.be (vermeld als onderwerp: biodiverse ambassadeur).

Maar je kan de campagne ook op andere manieren mee uitdragen. Ben je heel bedreven in filmpjes of clipjes maken (wie creëert een hype op youtube?) of heb je een ander talent of toegang tot een (media)kanaal waarmee je veel mensen kan bereiken? In elk geval zijn alle tips en suggesties bijzonder welkom.

Als je zelf een website of blog beheert, dan kan je aan de slag zoals Eric Pellerin die op zijn blog EkoWeb (Frans) de campagne en het boekje met de 366 tips in de kijker zet. Ook steeds meer steden en gemeenten evenals andere infopartners van de campagne zetten op deze manier hun schouders onder de campagne.

Onze acties

Museumzaal over biodiversiteit

Nee, een stad bestaat niet alleen uit straatstenen, muren en beton! Er zijn veel meer dieren en planten te vinden dan je zou denken. Ontdek alles over biodiversiteit in de stad dankzij BiodiverCITY, een gloednieuwe permanente galerij in het Museum. Dankzij computersimulaties speel je bovendien een actieve rol en kan je zelf allerlei maatregelen nemen om de biodiversiteit in de stad te beschermen.

Engagement van het moment

Ik observeer de natuur

De natuur observeren is ze beter leren kennen en kunnen beschermen. Hoe beter je de natuur kent, hoe meer je er ook zal van houden. Je kan je observaties, alleen of samen met je kinderen of kleinkinderen, noteren in een boekje. De winter is het ideale seizoen om de vogels te observeren die de zon niet achterna vliegen: in de kale bomen zijn ze goed zichtbaar en vaak komen ze ook een hapje zoeken in de tuin. Tijdens het eerste weekend van februari organiseren Natuurpunt en Natagora trouwens een telweekend van de tuinvogels (mezen, mussen, merels, roodborstjes, …).

De plantenwereld blijft niet achter: na de guurste winterdagen verschijnen de eerste knoppen aan de bomen (de manier bij uitstek om een boom te herkennen in dit seizoen) evenals de eerste bloemen zoals sneeuwklokjes en krokussen. Wanneer het sneeuwt kan men op zoek gaan naar dierensporen, er bestaan heel wat gidsen om te achterhalen om welk dier het gaat.

Bereiding van het seizoen

Kruimeltaart met appelen, peren en noten

Ingrediënten (voor 6 tot 8 personen):
* 4 appelen
* 4 peren
* 60 gram noten
* 45 gram boter (op kamertemperatuur)
* 60 gram bloem
* 35 gram bloemsuiker

Bereiding:
Oven voorverwarmen tot 180°C. Schil de appelen en peren en snij ze in blokjes. Kook deze op een zacht vuurtje gedurende 15 minuten en roer af en toe. Meng de bloem, boter en suiker voor het deeg. Hak de noten fijn en voeg ze bij het deeg. Giet het mengsel van appelen en peren in een ovenschotel, strooi er het deeg bovenop en zet het geheel 30 minuten in de oven. Laat afkoelen en serveer lauw. Smakelijk!

Evenementen van het moment

Na het internationale jaar van de biodiversiteit in 2010 hebben de Verenigde Naties de periode 2011-2020 uitgeroepen tot VN decennium van de biodiversiteit. Daarmee wordt nogmaals het cruciale belang van de biodiversiteit voor het overleven en welzijn van de mens onderstreept. Het jaar 2011 werd uitgeroepen tot internationaal jaar van de bossen.

Van 3 januari tot 28 februari - expo De wereld, een gebruiksaanwijzing - Kalmthout
Deze tentoonstelling over duurzame ontwikkeling gaat dieper in op het broeikaseffect en biodiversiteit.

Vanaf 1 februari - "La Belle et la Bête" - RIVEO in Hotton
Ga aan boord voor een fantastische vlucht in het land van de libellen.

Van 4 tot 12 februari - Expo "Un autre regard sur les Amphibiens et Reptiles de Wallonie" - Fontaine-l’Evêque
Meer weten over amfibieën en reptielen? Dankzij deze reizende tentoonstelling kom je meer te weten over hun levenswijze, de gevaren die hen bedreigen, enz.

Op 5 en 12 februari - contactdag BRAKONA & ANKONA - Vlaams-Brabant en Antwerpen
In de eerste helft van februari organiseren de Vlaams-Brabantse en Antwerpse koepels voor natuurstudie hun jaarlijkse contactdag. Op het menu staan presentaties over natuur in beide provincies.

5 en 6 februari - ECOPOP 2011 - Kortrijk Xpo
ECOPOP is een beurs gewijd aan ecologisch en duurzaam leven. De ecologische voetafdruk van de mens wordt immers steeds groter. Verbruikers overtuigen om te gaan voor meer ecologische en duurzame oplossingen, is de hoofddoelstelling van ECOPOP.

5 en 6 februari - Vogels voeren en beloeren
De jaarlijkse nationale teloefening van de tuinvogels is al aan zijn achtste editie toe. Iedereen kan meedoen want de vogels in de tuin laten zijn al makkelijker te observeren, onder andere aan de voedertafel.

16 februari - Dikketruiendag
Op deze dag is het de bedoeling om de verwarming 1°C lager te zetten en zo te beseffen hoeveel fossiele brandstoffen we gebruiken om onze gebouwen te verwarmen. Door een warmere of extra trui aan te trekken (en andere eenvoudige tips) kunnen we ons energieverbruik terugdringen.

Tot 31 augustus - Plantastisch! - Technopolis in Mechelen
Technopolis serveert een nieuwe interactieve tentoonstelling over de wondere wereld van de planten.

Partnerorganisatie in de kijker

De Kaaihoeve

Met haar ligging in de vallei van de Bovenschelde vormt De Kaaihoeve een ideale uitvalsbasis om de natuur te (her)ontdekken. Niet alleen de toevallige voorbijganger, maar ook onderwijsinstellingen, milieu- en natuurverenigingen en andere doelgroepen kunnen er terecht. Naast het uitgebreide documentatiecentrum worden er ook natuurspelen, video's en cd-roms ter beschikking gesteld.

Er is een permanente buitententoonstelling en thematische binnententoonstellingen. Je kan er ook kennis maken met de natuurtuin, waterzuiveringsinstallaties, educatieve programma's, wandel- en fietsbrochures. Met materiaalkisten en gezinsrugzakjes kan je zelf aan de slag in de natuur. De infrastructuur van het centrum kan ook gebruikt worden door natuur- en milieuverenigingen voor lezingen, dia- of filmavonden. Er is provinciale ondersteuning aan natuur- en milieuverenigingen die dit wensen.

Kdo!

Tickets voor BiodiverCITY

We geven 20 duotickets weg voor een bezoekje aan het Museum voor Natuurwetenschappen en de nieuwe zaal BiodiverCITY. De eerste twintig die het juiste antwoord op de volgende vraag mailen naar biodiversiteit@natuurwetenschappen.be krijgen twee tickets in de bus. De vraag luidt: welke Belg werd benoemd tot internationaal ambassadeur van de biodiversiteit? Tip: je vindt het juiste antwoord op de website van de campagne. Vul ‘duoticket’ in als onderwerp van je mailtje en vergeet naast het antwoord ook niet je naam en adres te vermelden. Veel succes!



Wilt u deze nieuwsbrief niet langer ontvangen, klik dan hier.