Lentenieuwtjes 2011

 
 

De campagne: samen sterk

Biodiversiteit in Charleroi...

In Charleroi gaat de plaatselijke Forem, de Waalse VDAB, sensibiliseren over en aanzetten tot actie voor biodiversiteit. Hiertoe stelt het team biodiversiteit van het Museum voor Natuurwetenschappen een expo ter beschikking bestaande uit een tiental posters, evenals engagementenformulieren die men ter plaatse kan invullen. De actie is bestemd voor het personeel en de bezoekers van het Forem-kantoor.

Graag een seintje via biodiversiteit@natuurwetenschappen.be als je eveneens gebruik wenst te maken van deze dienstverlening.

Jouw campagne

... en Westende

Tijdens de zomervakantie gaat de animatieploeg van Kompas Camping in Westende aan de slag rond het thema biodiversiteit. Geïnspireerd door de campagne www.ikgeeflevenaanmijnplaneet.be, de twee brochures over biodiversiteit in België en het boekje met de 366 tips voor de biodiversiteit gaan ze aangepaste spelletjes en activiteiten voorzien en actie ondernemen voor biodiversiteit samen met de kinderen van de camping.

Onze acties

Biodiverse dag : gratis ingang

Op zondag 22 mei 2011 opent het Museum voor Natuurwetenschappen gratis haar deuren ter ere van de Internationale dag van de biodiversiteit. Iedereen is welkom om het Museum te bezoeken en in het bijzonder BiodiverCity, de nieuwe permanente zaal over biodiversiteit in de stad. Ook de stand van de campagne zal van de partij zijn.

Tip van het moment

Ga voor meer bos!

Wil je graag meer bos in je stad, gemeente of provincie? Dan kan je aan de slag met volgende info: het Agentschap voor Natuur en Bos roept alle Vlaamse steden, gemeenten en provincies op om een project voor de aankoop en bebossing van nog niet eerder beboste terreinen in te dienen. De Vlaamse overheid heeft 500.000 euro subsidiegeld gereserveerd, aankopen worden voor 80% gesubsidieerd. Aarzel dus niet en breng je stad, gemeente of provincie snel op de hoogte!

Engagement van het moment

Ik gebruik geen pesticiden

Chemische pesticiden vervuilen het milieu en zijn giftig voor de mens maar ook voor de planten en dieren die niet worden bestreden. Ze worden gebruikt in de landbouw, in de openbare groene ruimtes en door gezinnen.

Nochtans is het perfect mogelijk om een mooie natuurlijke tuin aan te leggen en te onderhouden. Zo bestaan er ecologische alternatieven voor chemische pesticiden en meststoffen. En soms volstaat het al om bepaalde planten in elkaars buurt te plaatsen, waarbij de éne dan de pestsoorten van de andere op een afstand houdt. Zo kan je naaktslakken op een afstand houden (van sla bv.) door er look, waterkers, mosterd of aardappelen rond te planten.

Bereiding van het seizoen

Cake met aubergines

Voor 4 personen:
* 2 aubergines
* 2 soeplepels olijfolie
* 100 g bloem
* 3 eieren
* 1 soeplepel komijnpoeder
* een snuifje zout

Bereiding:
Over voorverwarmen op 180°C en bakvorm invetten. Aubergines schillen, in blokjes snijden en 10 minuten laten bakken in een pan met wat olijfolie. Bloem, gemixte aubergines, zout, komijnpoeder en eieren mengen in een kom en vervolgens dit mengsel in de bakvorm gieten en 20 minuten laten bakken in de oven. Haal de cake uit de vorm wanneer hij lauw is en eet smakelijk!

Evenementen van het moment

02.04-02.10.2011 – Tentoonstelling “Groene omzwervingen” – Nationale Plantentuin
Als artist in residence exploreerde Sandrine de Borman een jaar lang de Nationale Plantentuin in al zijn facetten. Het resultaat van deze ontmoeting tussen kunst en wetenschap is een fascinerende tentoonstelling waarin oeroude wisselwerkingen tussen mensen en planten op een poëtische, genuanceerde en speelse manier gestalte krijgen.

08.04-06.11.2011 – Fototentoonstelling “Kriebelbeestjes van het bos” – Nationale Plantentuin
In het Internationaal Jaar van het Bos, laat de Plantentuin je kennismaken met het onbekende microleven uit het bos. Ooit gehoord van de eikenbladroller, hagenheld of biefstukzwam? Een fototentoonstelling toont de kleurenpracht van rupsen, vlinders en gallen.

22-24.04.2011 – Dag van de Aarde – Vlaanderen
Bond Beter Leefmilieu en de Gezinsbond roepen op om kinderen de ruimte te geven om buiten te spelen, te fietsen, te wandelen in de natuur, in bomen te klimmen. Die ruimte wordt steeds schaarser, Vlaanderen is de meest volgebouwde en verkavelde regio van Europa. Volgens de initiatiefnemers staat een kindvriendelijke ruimtelijke ordening gelijk aan een duurzame ruimtelijke ordening.

29.04-01.05.2011 – Valériane – Brussel
In samenwerking met Velt, Vibe, Bioforum en andere partners bouwt Nature & Progrès de site van Tour & Taxis om tot een groot ecodorp. Meer dan 150 producenten en specialisten leren je alles over biologische voeding en een ecologische levensstijl.

29.04-15.05.2011 – Week van de Zee – Belgische kust
Reeds voor de 15de keer wordt de zee en de kust in de kijker gezet met activiteiten voor jong en oud. Zelfs Jommeke doet mee!

01.05.2011 – Aube des Oiseaux – Wallonië & Brussel
Bij het ochtendgloren vliegen de (vroege) vogels erin! Je bent welkom op een twintigtal plaatsen in Wallonië en Brussel om ze te observeren en naar hun gezang te luisteren.

01.05.2011 - Kalmthout, als je van natuur houdt
Op de eerste dag van mei bruist het van de activiteiten in en rond NEC De Vroente in Kalmthout. Onder de slogan, 'Kalmthout, als je van natuur houdt', versmelten die dag verschillende initiatieven tot één groot evenement. Al deze activiteiten samen vormen een ‘topper’ voor een dagje uit.

02.05.2011 – Mobiel met minder CO²
Vandaag gaan we te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar school en laten we de auto een dagje thuis. Niet enkel ons klimaat heeft er baat bij, het kan ook gewoon gezellig zijn. Samen met vrienden op de bus, met de fiets of te voet naar school zijn ideale gelegenheden om ten volle van de lente te genieten.

05.05.2011 – Beurs “Your Choice” – Brussel
Dit evenement heeft als centrale doelstelling aankopers van overheden en van bedrijven, die de stap naar meer duurzame voeding willen zetten, te laten kennismaken met het aanbod aan fair trade, bio en lokale producten.

12-15.05.2011 – Fairtrade Day
Bedrijven, scholen, organisaties en distributeurs zetten zich in voor de internationale dag(en) van de eerlijke handel via een ludiek en/of culinair gebeuren. Op vrijdag 13 mei 2011 zetten Oxfam-Wereldwinkels en Max Havelaar ‘Fairtrade’ ook in de kijker in de scholen.

18.05.2011 – Film “Silent Snow” – Antwerpen
ARGUS nodigt je uit op de Belgische première van de documentaire Silent Snow over de sluipende vervuiling van het hoge Noorden. Vlaams poolreiziger Dixie Dansercoer geeft een uiteenzetting over het hoge Noorden, terwijl filmmaker Jan van den Berg de documentaire inleidt.

27-29.05.2011 – Passiflora – Nationale Plantentuin
Met 17.000 bezoekers vorig jaar en een uitgebreid aanbod aan tuinideeën is Passiflora ongetwijfeld een niet te missen kans voor alle tuinliefhebbers. De klemtoon ligt er op 'tuinbeleving' en 'tuinplezier'.

29.05.2011 – Dag van het Park – Vlaanderen
De 21ste editie van de Dag van het Park kopt “Meer groen, ’t zou deugd doen”. Samen met vele gemeenten en organisaties biedt het Agentschap voor Natuur en Bos vele leuke activiteiten voor jong en oud aan.

4-5.06.2011 – Velt-ecotuindagen – Vlaanderen en Nederland
Meer dan 100 schitterende moestuinen, siertuinen en boomgaarden geven hun geheimen prijs. Tuinliefhebbers kunnen zich op meer dan 100 locaties in Vlaanderen en Nederland laten inspireren en informeren over een pientere, gezonde manier van tuinieren.

4-12.06.2011 – Bioweek
Roos Van Acker is samen met partners als Vredeseilanden, Natuurpunt, Velt, de Fair Trade Gemeenten en de Natuurvrienden al helemaal klaar voor de Bioweek. Maar ook heel wat boeren, koks, winkeliers, fabrikanten en andere organisaties zijn enthousiaste plannen aan het smeden. Klaar om ze te ontdekken en mee te smullen?

19.06.2011 De smaak van De Helix Grimminge
Het Natuur- en Milieueducatiecentrum De Helix zet haar deuren open voor het ruime publiek. Je kan er kennis maken met de werking van het centrum, de fototentoonstelling ‘boerennatuur op scherp’ bezoeken, deelnemen aan wandelingen met ervaren gidsen, infosessies volgen. Op de infomarkt ontdek je de verschillende aspecten van duurzame voeding, van produceren tot consumeren. Kinderen kunnen er doorlopend deelnemen aan leuke ateliers: zelf een insectenhotelletje maken, knutselen met natuurlijke materialen. En zoals de titel laat vermoeden staat ‘proeven‘ de hele dag centraal!

10.07.2011 – Big Jump
Om 15 uur stipt springen we massaal het water in voor zuivere rivieren vol met leven. Big Jump is een actie voor iedereen die propere en levende rivieren wil. Op hetzelfde tijdstip springen in heel Europa duizenden mensen in rivieren, waterlopen en meren om te tonen dat ze wakker liggen van proper water én dat ze daar iets willen aan doen.

Partner in de kijker

Vzw Durme

De vzw Durme is een regionale vereniging die actief is rond natuur in de streek van Durme, Moervaart en Schelde. De belangrijkste pijlers van de vereniging zijn natuurbeheer, natuureducatie, natuurbescherming en natuurstudie. vzw Durme beheert 370 ha natuur, verdeeld over 12 natuurreservaten.

De natuureducatieve werking krijgt veel aandacht: door het organiseren van tentoonstellingen, natuurwandelingen, de uitgave van tal van folders en brochures, het ontwerpen van natuurleerpaden, de uitbouw van de milieumediatheek in Waasmunster en de inrichting van de bezoekerscentra in het Molsbroek en aan het Donkmeer.

Daarnaast probeert vzw Durme een actieve rol te spelen bij het regionale natuur- en milieubeleid. Wantoestanden in de natuur worden regelmatig aangeklaagd bij de verantwoordelijke instanties, ook probeert vzw Durme steeds een natuurvriendelijk alternatief uit te werken.

Op maandag 25 april kan je tijdens de tweede editie van de Scheldehappening al varend, fietsend en wandelend, met volle teugen de natuurpracht van de Schelde en het Scheldeland beleven. Vzw Durme zorgt voor een info stand in Temse op de Wilfordkaai en een grutto-wandeling met aandacht voor weidevogels als de grutto, broedvogel van de Scheldebroeken. Afspraak om 8 uur aan het veer Berlare Appels (kant Berlare). Info: Rudi Van Onderbergen, 0478 49 87 86.Kdo

Documentaire

In deze tweedelige documentaire over biodiversiteit in België onderzoekt evolutiebioloog Dirk Draulans hoe het gesteld is met de biodiversiteit in ons land. De aarde krioelt van het leven, maar momenteel verdwijnen dier- en plantensoorten in sneltempo, mede door toedoen van de mens. Hoe is de situatie in België? Is die echt zo dramatisch? Kunnen we er met z’n allen nog iets aan doen?

Nederlandstalige scholen of verenigingen kunnen een gratis exemplaar van deze DVD bestellen via het online bestelformulier op de website van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid (max. één exemplaar per school of vereniging).

Deze dvd mag enkel voor educatieve, niet-commerciële doeleinden worden gebruikt en mag niet worden gekopieerd, verspreid of vertoond tegen inkomgeld.

  

 

Wilt u deze nieuwsbrief niet langer ontvangen, klik dan hier.