Herfstnieuwtjes 2011

 
 

De campagne: samen sterk

Een klets biodiversiteit!

Op zaterdag 22 oktober organiseert de Vlaamse Jeugdraad KLETS! 11 in het centraal station van Antwerpen. Alle jongeren zijn welkom tussen 13 en 19 uur. Kom vertellen hoe jij naar de toekomst kijkt tijdens één van de vijf grote toekomstdebatten of trap KLETS!11 mee in gang op grootse wijze! Er wordt eveneens een stand van de campagne voorzien waar jongeren zich kunnen engageren voor meer biodiversiteit.

Biodiversiteit in Namen

Ter gelegenheid van het natuurfilmfestival organiseert de provincie Namen een tentoonstelling over biodiversiteit. Hierbij ook een tiental panelen op basis van beide brochures over biodiversiteit in België evenals een oproep aan de bezoekers van de expo om zich te engageren voor de campagne www.ikgeeflevenaanmijnplaneet.be.

* * *

Graag een seintje via biodiversiteit@natuurwetenschappen.be als je ook biodiverse plannen hebt en gebruik wil maken van onze brochures en/of posters.

Jouw campagne

Ook Natuurvrienden adopteren campagne

'De Natuurvrienden' is een socio-culturele vereniging die ijvert voor een duurzamere invulling van vrije tijd. Om de twee weken publiceert deze vereniging een tip voor de biodiversiteit op haar facebookpagina. En dat om te sensibiliseren over biodiversiteit en meer ruchtbaarheid te geven aan de boekjes met 366 en 52 tips.

Onze acties

Meer wetenschap, minder afval!

Een bananenschil hier, een klokhuis daar ... en vooral veel koffiedik en de bijhorende papieren filters. Ook binnen het Museum voor Natuurwetenschappen krijgen we te maken met heel wat composteerbaar materiaal. Dankzij de kersverse installatie van een driedelige bak, voor een optimale verwerking van de compost, zal het Museum de hoeveel vuilnis verder kunnen beperken en zullen de bloemenperkjes rondom een gratis oppepper krijgen.

Tip van het moment

Streekeigen bomen en hagen

Een aantal verenigingen en gemeenten bieden je de mogelijkheid om streekeigen bomen en struiken aan te kopen. Hagen, houtkanten en bomen geven structuur aan het landschap en de tuin. Bovendien worden meer diersoorten door deze struiken en bomen aangetrokken, omdat ze als verbindingsweg worden gebruikt. Op die manier vergroot de natuurwaarde van je tuin. Bekijk hier waar je terecht kan om streekeigen bomen en hagen aan te kopen.

Engagement van het moment

Composteer erop los!

Maak je eigen natuurlijke meststof door keukenresten, takken, bladeren en maaisel te composteren: door de aarde te voeden, kan je je eigen groenten en fruit telen. Compost is even efficiënt als kunstmatige meststoffen, doet de vuilniszak krimpen en is bovendien gratis!

Leg je composthoop aan in een zonnig en windstil hoekje van je tuin. Sla gewoon vier palen in de grond en span er kippengaas rond. Wissel bruine lagen afval (dode bladeren, gedroogd gemaaid gras, ongekleurd papier, …) af met groene lagen (snoeisel, keukenresten, groenten- en fruitschillen …). Dek de composthoop af en keer hem regelmatig om. De compost is klaar zodra hij naar humus ruikt.

Heb je geen tuin of wil je een alternatief proberen, dan kan je ook aan de slag met een wormenbak. Haal compost met wormen bij een compostmeester of in een compostcentrum. Giet het in de middelste bak en strooi er een dun laagje fijngehakt keukenafval over: fruit- en groenteschillen, filters met koffiedik, eierschalen … maar geen vlees, vis, vet, gebak of chemisch behandelde producten. Zet je wormenbak op een plaats waar hij niet aan zonlicht en vorst blootgesteld wordt en laat hem drie weken met rust. Daarna doe je er de afval in beetjes bij.

Meer info op www.vlaco.be en www.bewustverbruiken.org/afval/98-composteren.html.

Bereiding van het seizoen

Romige knolselderijsoep

Ingrediënten voor 4 personen:
. 650 g knolselderij
. 900 g prei
. 1,25 l water
. 3 blokjes groentebouillon (bio)
. 1 eetlepel olie
. 1/2 eetlepel boter
. 125 ml (light) room
. peterselie

Bereiding:
Was de prei, verwijder het donkergroene deel en hak de preistronken fijn. Schil de knolselderij en snij hem in kleine blokjes. Verwarm olie en boter in de pan. Doe de prei erbij en bak al roerend op een zacht vuurtje tot de prei zacht is (ong. 6 minuten). Voeg de knolselderij toe en laat al roerend 2 minuten meebakken. Voeg het water en de bouillonblokjes toe, breng aan de kook en laat de soep pruttelen op een zacht vuur en onder een deksel gedurende 20 tot 30 minuten. Mix de soep, voeg room toe en kruid met peper en zout. Als de soep te dik is kan er water of bouillon aan toegevoegd worden.

Uittreksel uit de Kalender 2011 van Leefmilieu Brussel (www.leefmilieubrussel.be > Particulieren > Mijn voeding). Een informatieve en ludieke aanrader!

Evenementen van het moment

15.09.2011 tot 06.11.2011 – Bioadversité / Biovijandelijkheid – Botanique (Brussel)
Kunstenaar Bob Verschueren slaagt erin ons steeds te verrassen. Dat komt omdat elk van zijn projecten een avontuur inhoudt. De kunstenaar brengt steeds opnieuw een band, of liever een dialoog, tot stand tussen de organische elementen waarmee hij werkt en de architectuur waarbinnen die geplaatst worden. Deze oefening is steeds verschillend en heel vaak onvoorspelbaar. Net in dat stukje onzekerheid en verrassing dat gepaard gaat met de werken van Bob Verschueren, schuilt hun schoonheid.

19.09.2011 tot 18.11.2011 – ARGUS fotowedstrijd
De ARGUS fotowedstrijd gaat over natuur, landschap én milieu en is daardoor uniek. Niet alleen de schoonheid ervan, maar ook de manier waarop wij er als mens mee omgaan krijgt aandacht. Verschillende thema's worden bespeeld, de éne al meer dan de andere inspelend op de milieu-actualiteit.

06.10.2011 tot 02.09.2012 – Prikkels: kijken mag, aankomen moet! - Museum voor Natuurwetenschappen
In deze interactieve tentoonstelling lopen de zintuigen in de kijker en zie, hoor, voel, proef en ruik je dat het een lieve lust is. Onze zintuigen bepalen hoe we de wereld waarnemen en hoe we moeten reageren op prikkels van buitenaf. Kom te weten welke frequenties jij kan horen en of je verschillende geuren kan herkennen. Bekijk je smaakpapillen onder het vergrootglas en ontdek welke plekjes van je lichaam gevoeliger zijn dan andere.

Vanaf 07.10.2011 – vleermuizenexpo – Bosmuseum Jan van Ruusbroec
Onder de vleermuisvleugels van een beschermingsplan voor de drie meest bedreigde vleermuissoorten in Vlaanderen, werd een educatieve tentoonstelling gebouwd over het wel en wee van vleermuizen. De tentoonstelling is te bezoeken van woensdag tot en met zondag, van 13 tot 17 uur.

09 tot 16.10.2011 – Week van het Bos – Vlaanderen
2011 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Bossen. Dat wordt in de kijker gezet met een Week van het Bos zonder grenzen: van het bos in je buurgemeente tot het tropisch regenwoud, het zal allemaal de revue passeren. Benieuwd wat de bossen in de wereld voor ons betekenen en vice versa? Hou je dan klaar: 2011 wordt een leerrijk jaar voor jou!

Op zondag 9 oktober ben je welkom voor het startschot van de Week van het Bos in De Helix (Grimminge) en het Raspaillebos (Geraardsbergen). Daar kan je vanaf 14 uur 'boompjes' verzamelen om het bos met een hectare uit te breiden. Dit doe je door langs het wandelparcours speelse opdrachten uit te voeren. Ook met de culinaire speurtocht krijg je een welverdiend boompje ... en een dessert. Je kunt ook deelnemen aan boeiende randactiviteiten: laat je haren wapperen in een huifkar, ontdek het verborgen leven in een wilg, verleg je eigen grenzen en klim in een boom, vlecht een wilgenhut, of geniet bij een hapje en drankje van verrassende animatie en muziek.

12.10.2011 – Op reis naar Ginderbuiten – Wilderbos (Brussel)
Neem de kinderen mee op reis naar het verrassende buitenland: Ginderbuiten! We ontdekken het Wilderbos! Afspraak aan de ingang van het Wilderbos in de Groendreefstraat te Sint-Agatha-Berchem (Brussel).

14-23.10.2011 - Natuurfilmfestival van Namen
Het festival van de natuurfilm is reeds toe aan zijn 17de editie. Op het programma staan knappe films en documentaires, tentoonstellingen van natuurfoto's, een natuurdorp met allerlei standjes en een heleboel natuuractiviteiten.

22.10.2011 – Bijensymposium - Knokke-Heist
Tijdens het eerste West-Vlaamse bijensymposium in april 2010 kwam uitvoerig aan bod met welke moeilijkheden zowel honingbijen als diverse soorten solitaire bijen en hommels te kampen hebben. Waar het eerste symposium voornamelijk over de problematiek ging, focust de tweede editie zich eerder op concrete oplossingen om de bijen een handje te helpen. We bekijken hierbij zowel de mogelijkheden op het platteland als in de stad.

22.10.2011 – Studiedag “Minder vlees eten?” – Namen
Studiedag met presentaties, debat, filmvoorstelling, enz. over de impact van vleesconsumptie op milieu, gezondheid en dierlijk welzijn.

06.11.2011 – Boomplantactie 'Pasar boomt!' – Vlaanderen
Op zondag 6 november wordt Vlaanderen een flink stuk groener. Dan organiseert Pasar immers een grote boomplantactie onder de titel 'Pasar boomt!'. Vlaanderen, één van de bosarmste regio's van Europa, wordt die dag minstens 15.000 bomen rijker! In een zeventigtal gemeentes worden ook bomen geplant. Andere afdelingen organiseren een symbolische actie en zullen een symbolische boom planten of aan het gemeentebestuur overhandigen om de eis voor meer bos in hun buurt kracht bij te zetten.

06.11 & 04.12.2011 – Lezingen over het Zoniënwoud Bosmuseum Jan van Ruusbroec
Gedreven sprekers lichten hun onderzoek toe en laten je meegenieten van hun ervaring. Op zondag 6 november gaat het over de ontsnippering van het Zoniënwoud en ecoducten. Op zondag 4 december gaat men op zoek naar sporen van de mens in het Zoniënwoud: houtskool en ijzerertsgewinning. Deelname is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht.

08.11.2011 – Voedingsgewijs leren over biodiversiteit – Gembloux
Aan de hand van de appel wordt biodiversiteit benaderd op meerdere niveaus (soorten, genen, ecosysteemdiensten, …) en volgens verschillende thema's (bedreigingen, behoud, inventarissen, …). Terreinbezoeken, workshops en info-uitwisseling leveren elementen op om te leren over biodiversiteit.

17.11.2011 – Infoavond 'Biodiversiteit en waterbeheer' – Peer
Een drie-in-een vormingsavond (vanaf 20 uur) over integraal waterbeheer, bekeken in het licht van de biodiversiteitscrisis. Na een korte rondleiding in de biodiversiteit van poelen, beken en rivieren, en een inleiding in het actuele waterbeleid, wordt ingezoomd op de praktijk. Welke acties kunnen lokale groepen ondernemen? Wat zijn de natuureducatieve mogelijkheden? Hoe verlopen de inspraakprocessen? Als voorbeeld wordt het project ‘Onze Dommel’ toegelicht.

19-20.11.2011 – Dag van de Natuur
Op de Dag(en) van de Natuur wordt iedereen uitgenodigd om een handje te helpen in een natuurgebied. Iedereen kan immers meehelpen aan meer natuur in de buurt. Er zullen meer dan 100 activiteiten plaatsvinden.

19-27.11.2011 – Europese Week van de Afvalvermindering
De Europese week van de afvalvermindering wil een zo breed mogelijk publiek bereiken. Doel is de sensibilisering inzake de preventie van afvalproductie, d.w.z. alles wat men vóór het wegwerpen kan en moet doen om de op te halen volumes te beperken en de schadelijkheid van het geproduceerde afval te verminderen. Doe mee met je project en misschien valt er wel een prijs in je bus.

Partner in de kijker

Sea First Foundation Belgium

Sea First Foundation (SFF) Belgium werd opgericht in juni 2010 uit bezorgdheid over de slechte situatie waarin de oceanen verkeren en de problemen die dit teweeg brengt voor mens, dier en natuur. SFF wil mensen warm maken voor de pracht en biodiversiteit van het onderwaterleven en hen informeren over de problemen die zee en zeeleven onder druk zetten. SFF streeft naar een wereld waarin de mensheid de oceanen erkent als essentieel voor al het leven en actie onderneemt om deze te beschermen en te koesteren.

Sea First Foundation informeert over zes belangrijke thema’s: overbevissing, overeploitatie en destructieve vismethoden, vervuiling op zee, klimaatverandering en verzuring, welzijn van zeedieren, vis & gezondheid en visserij & noord/zuid.

Tijdens de weekends van 15-16 en 22-23 oktober slaan Sea Life Blankenberge, Aquatopia Antwerpen en Sea First Foundation de handen in elkaar voor de Europese haaienweek.

Kdo!

Prikkelende kaartjes!

Het Museum voor Natuurwetenschappen geeft vrijkaarten weg voor de nieuwe tentoonstelling ‘Prikkels’. De eerste drie personen die een mailtje sturen naar biodiversiteit@natuurwetenschappen.be met hun adres en het juiste antwoord op de wedstrijdvraag, krijgen twee tickets toegestuurd. De vraag luidt: welke diersoort werd enkele dagen geleden voor het eerst levend waargenomen voor onze kust? Veel succes!

 

 

Wilt u deze nieuwsbrief niet langer ontvangen, klik dan hier.