NL | FR

Badkamer

Dagelijks produceert elke Belg 120 liter afvalwater. Dit vervuild water mag niet in grond- en oppervlaktewater terechtkomen, dus moeten we zuiveren.
 

Stad

Klassiek wordt het afvalwater via de riolering naar de collectoren geleid en van daar gaat het verder naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Daar wordt het verzamelde afvalwater dan gezuiverd. Deze aanpak is de beste in dichtbevolkte woongebieden.
 

Platteland

In de landelijke gebieden met hun kleine woonkernen en verspreide bebouwing gaat het vervoer van afvalwater gepaard met hoge kosten. Die investering is nodig als het afvalwater over lange afstand getransporteerd moet worden naar een zuiveringsinstallatie. Daarom is een kleinschalige installatie de beste keuze op het platteland.


ontdek

Motmugjes

Motmugjes zijn geen nachtvlinders maar muggen. Je ziet ze vaak bij vochtig weer, rond wastafels en toiletten. De larven leven in vochtig plantaardig materiaal en op de slijmfilm van afvalwater in wastafels, septische tanks en waterfilters. Ze zorgen voor de zuivering van water door het eten van bacteriën, schimmels en algen.
Maar ze kunnen snel een echte plaag worden, want motmugjes leggen tot 200 eitjes en de larven komen binnen twee dagen uit. Tien tot vijftien dagen later verschijnt er alweer een nieuwe generatie geslachtsrijpe volwassen dieren, die binnen enkele uren paren.
 

Van regenwoud naar medicijnkastje

Heb je er al eens bij stilgestaan dat ons medicijnkastje veel producten bevat die eigenlijk een plantaardige, dierlijke of andere biologische oorsprong hebben.

Sommige planten en dieren bevatten stoffen als boomsappen, slangengif en kikkergif, die in kleine hoeveelheden goed werken tegen hartkwalen, malaria, hoofdpijn en dergelijke, en ook de anticonceptiepil bevat een werkzame stof uit het regenwoud.

Meer nog, een kwart van al onze medicijnen bevat ingrediënten die uit het regenwoud komen, hoewel de meeste tegenwoordig synthetisch gemaakt worden.

 

 

 

Huis

Huis

Hoe help je de biodiversiteit in je huis?

tuin

Tuin

Hoe help je de biodiversiteit in je tuin?

straat

Straat

Hoe help je de biodiversiteit in je straat?

 


Deel