NL | FR

Keuken

Groenten en vruchten komen van de landbouw. Weiden, akkers, houtkanten en hagen vormen een seminatuurlijk landschap. Intensieve landbouw veroorzaakt echter heel wat milieuproblemen en zorgt er mee voor dat biotopen verdwijnen en oppervlakte- en grondwater vermesten. Daarnaast ontstaan zure regen en het broeikaseffect.

 

We hebben een overweldigende keuze aan groenten en fruit in supermarkten en groentewinkel, vier seizoenen lang. Daardoor verliezen we vaak uit het oog dat het oogsten ervan seizoensgebonden is. Die verse boontjes in januari komen meer dan waarschijnlijk uit een tropisch land en werden geïmporteerd na een lange reis per vliegtuig.

Lente en zomer zijn de vruchtbaarste seizoenen, met de meeste variatie in lokale groenten. Maar niet getreurd, want ook in België produceren we veel wintergroenten, zoals kool, witlof, raapjes, knolvenkel, veldsla, rode biet en pompoen. Enkele minder bekende wintergroenten zijn pastinaak en schorseneer en bijna het hele jaar door zijn er lokaal gekweekte appels, wortels, uien, prei en aardappels in de handel.

 

Heb je al eens stilgestaan bij de positieve effecten van biologische landbouw?

De biologische veeteelt is veel duurzamer dan de intensieve veeteelt. In de biologische krijgt het welzijn van de dieren immers extra aandacht. Ook is het aantal dieren per hectare beperkt en wordt de bodem dus niet overbemest. De biologische veeteler voedert trouwens met biologisch kwaliteitsvoer. Milieuvriendelijk geproduceerde vleesproducten zijn daardoor vaak gezonder en lekkerder.

De productie van elk stuk vlees kost veel energie en grondstoffen. Voor één kilo vlees zijn gemiddeld zeven kilo maïs en soja en heel wat drinkbaar water nodig.

Probeer minder vlees te eten. Werp al je kooktalent in de strijd om nieuwe recepten te leren smaken zonder vlees maar met granen en groenten.

Kies ook zo vaak mogelijk voor seizoensgroenten en –fruit van hier.

Maar hoe weet je nu als klant of het product in je boodschappentas milieu- en natuurvriendelijk is geproduceerd? Als de verkoper het niet weet, moet je kijken naar een erkend keurmerk.

Bijvoorbeeld: als je een blikje tonijn koopt, zoek dan op het etiket de mededeling “dolfijnvriendelijk”. Koop je in de winkel tonijn die "dolfijnvriendelijk" gevangen werd dan weet je dat er geen gebruik gemaakt werd van warrel- en drijfnetten waar haaien, zeeschildpadden, albatrossen en dolfijnen in sterven.

 

 

 

Huis

Huis

Hoe help je de biodiversiteit in je huis?

tuin

Tuin

Hoe help je de biodiversiteit in je tuin?

straat

Straat

Hoe help je de biodiversiteit in je straat?

 


Deel